Kőtelek Hírei 2011/5.

Kőtelek Önkormányzat lapja          2011/5.          május

Tisztelt Kőteleki Lakosok!

Köszönöm azoknak a lakosoknak a támogatását, akik közterületeink szépítéséhez virágot, magvakat ajánlottak fel. Nagyon sok felajánlás érkezett, az emberek magukénak érzik községünk környezetének szebbé tételét. Többen a piacon vásároltak virágot és ezzel szépítették tereinket. Volt olyan piaci árus, akitől ingyen kaptunk virágokat.  

Áprilistól 5 főnek tudott munkát biztosítani a helyi Ártéri Erdőbirtokossági Társulás, májustól pedig a NEFAG Zrt. 10 főt tud foglalkoztatni 8 órás munkaidőben. Ez nagy segítség az önkormányzatnak és a munkavállalóknak is. A közfoglalkoztatási program változtatásra szorul, a mai rendszer nem tudja megoldani a foglalkoztatottak problémáit. A négy órás munkáért kapott 32.000 Ft sajnos nem elég a megélhetéshez.

Április 9-én a Közösségi Házban a kisebbségi önkormányzat szervezésében rendeztek egy 12 órás vetélkedőt. A rendezvény jól sikerült, Nagykörű csapata győzött minimális különbséggel Kőtelek előtt.

Egy tavaly nyári feljelentés alapján három napig kihallgatásokat tartottak az önkormányzat épületében a 2010-es árvízi védekezéssel kapcsolatban. Több mint 50 embert hallgattak ki, hogy milyen visszaélések történtek. A vizsgálat eredményéről tájékoztatni fogom Önöket.

A közlekedési morál egyre mélyebbre süllyed községünkben. Sajnos az amerikai krimiket idézően autós üldözés zajlott a település utcáin. Történni kell egy tragédiának, hogy egy jogsértést meg tudjunk szüntetni? Remélem az illetékes szervek megteszik a szükséges lépéseket! Nyomatékkal felhívom a kerékpárosok figyelmét, hogy járműveiket világítsák ki este, vagy korlátozott látási viszonyok között. A láthatósági mellény használata lakott területen kívül minden napszakban kötelező.

A kőteleki vákuumgépházba felszerelésre került egy átfolyásmérő óra, így ezentúl a mért mennyiség után fogunk fizetni, nem a lakosságszám arányában. Felhívom a lakosság figyelmét, hogy a csapadékvíz szennyvízrendszerbe történő bekötését ellenőrizni fogjuk. Amennyiben valaki mégis így cselekszik, nagy összegű bírságra számíthat. Májusban a vízdíjtartozással rendelkező lakosokkal szeretnénk fizetési megállapodást kötni. Amennyiben a fogyasztó részéről nincs fizetési készség, a fogyasztást korlátozni fogjuk (szűkítjük a mérőórát).

Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok részére kiírt pályázatot benyújtottuk, bízunk a sikeres elbírálásban. Nagy segítség lenne önkormányzatunknak, ha minél több szállítóval tudnánk rendezni fennálló tartozásunkat ebből a pénzből.

Május 1-én az önkormányzat nem szervezett rendezvényeket, helyi vállalkozók meghívásos kispályás labdarugó tornát rendeztek. A munkaadók meghívták dolgozóikat egy ebédre, ezzel felidézve a régi idők majálisait. A Szabó János Horgász Egyesület május 7-én tartotta horgászversenyét. Sokan kilátogattak a tópartra, és láthatták egy fiatal horgász (Házi Tamás) több mint 16 kg halat fogva megnyerte a versenyt.

Községünk részt vesz a ?Te szedd?- önkéntes szemétszedési akcióban. Szeretnénk környezetünket szebbé, tisztábbá tenni. Találkozzunk május 21-én 9 órakor a piactéren és szánjunk rá egy pár órát községünk tisztábbá tételére!

Az iskola beruházás elszámolási problémái miatt folyamatosan tárgyalunk, ha ezt a beruházást nem tudjuk sikeresen lezárni, községünket katasztrofális anyagi helyzetbe sodorja.

Nagykörű és Csataszög kilépett a közösen fenntartott iskolatársulásból, májusban Hunyadfalvával fogjuk megalakítani az új társulást. Az oktatás finanszírozását nem fedi le az állami normatíva, az önkormányzatra így többlet teher hárul. Remélem, ezen minél hamarabb változtatni fognak. Az önkormányzatokat az alul-finanszírozottság egyre nehezebb helyzetbe hozza, a takarékos gazdálkodás mellett is  nehéz talpon maradni.

 

 

Megemlékezés

Május 2-án eltávozott közülünk Lovász Tibor, aki mindig is kőtelekinek vallotta magát, és ide is tért vissza megpihenni attól függetlenül, hogy több éve már Szolnokon élt. 78 éves volt. Élete nagy részét Kőteleken élte le, sokat tett községünkért, a Tűzoltó Egyesületért.

Emlékét megőrizzük, nyugodjon békében Tibi Bácsi.

Lovász Tibor

polgármester

 

Kategória: Hírek, események | A közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!