Comenius hírek 1.

A kőtelki Általános Iskola 2010. szeptemberében kapcsolódott be az egész életen át tartó tanulás program keretében a Comenius pályázatokba. Első nyertes pályázatunk címe ?Under the same sky?, azaz ?Ugyanazon az égbolt alatt?. Mint a cím is sugallja, a projekt célja az európai közösséghez való tartozás és az európai érzés erősítése. Témája a kultúra szinte minden területét érintette és azt tudatosította gyermekeinkben, hogy bár mind különbözőek vagyunk, más nyelvet beszélünk, meg kell tanulnunk elfogadni és tisztelni mások szokásait, értékeit, kultúráját, hiszen mi mind ugyanazon az égbolt alatt élünk. 

 A pályázatban nyolc ország vett részt: Lettország, Ciprus, Hollandia, Németország, Franciaország, Portugália, Spanyolország és Magyarország.

 14 gyermeknek volt lehetősége arra, hogy külföldre utazhasson, ami óriási élményt jelentett nekik. Bár a szülők eleinte félve engedték el gyerekeiket, az első élmények és csillogó szemek meggyőzőek voltak. Ahogy egy szülő írta a projektet értékelő kérdőívben arra a kérdésre, hogy mit jelentett számukra ez a pályázat: ?az én gyermekem boldogabb lett általa? – sok mindent elárul.

 Nyolc projekttalálkozó került megrendezésre: 2011. októberében Kőtelken láttuk vendégül partnereinket, amire a falu apraja-nagyja  megmozdult ? az iskola tanulói, pedagógusai, a nyugdíjas dalkör és az önkormányzat nagy izgalommal és lelkesedéssel készült az eseményre. Sok érdekes feladatot dolgoztak fel a gyerekek: bemutattuk iskolánkat, falunkat, országunkat, ünnepeinket, népmeséinket, dalainkat, táncainkat, művészetünket és egyúttal megismerhették  a partner országok kultúrájának ezen területeit.  A feladatok elvégzésébe a gyerekeket maximálisan bevontuk: rajzoltak, festettek, agyagoztak, illusztrációkat készítettek, mesét mondtak, táncoltak, énekeltek  – egyszóval színesítette mindennapi életüket.  Úgy gondolom, hogy ez pályázat nagyon sok új élményt, ismeretet és tapasztalatot jelentett gyermekeink számára: változatos, érdekes feladatokat végeztek, új ismereteket szereztek, megismerkedtek más országok kultúrájával, szokásaival, gyakorolhatták és fejleszthették angol nyelvtudásukat, új országokat, embereket, barátokat ismerhettek meg és ami talán a legfontosabb, egy kicsit talán kinyílt a világ számukra ezáltal, egy kicsit ?európaiabbak? lettek, lettünk.

 


Kategória: Comenius | A közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!