Kőtelek Hírei 2013/9

Kőtelek Önkormányzat lapja    2013/09. Szeptember

Tisztelt Kőteleki Lakosok!

Ismételten eseménydús hónapon vagyunk túl, az alábbiakban szeretném tájékoztatni Önöket a községünket érintő eseményekről.

Augusztusban a Start közfoglalkoztatási program keretében a szilárd burkolatú, belterületi útjaink kátyúzását végeztük el. Több utcánk (pl. Széchenyi, Kárpát) állapota már nagyon rossz volt, de a meleg aszfaltos kátyúzással sikerült rendbe tenni útjainkat. Sajnos több éve nem volt fedezet ilyen jellegű munkák elvégzésére, az idén azonban sikerült a Közfoglalkoztatásban erre anyagi erőforrást biztosítani. A szintén pályázati forrásból vásárolt vibrohengerrel pedig a meleg aszfaltozás technikai feltételeit tudtuk megteremteni. A szilárd burkolattal nem rendelkező útjaink kátyúzása a zúzott kővel folyamatban van. Még az ősz folyamán minden utcában szeretnénk az úthibákat kijavítani. A beszerzett 420 tonna kő azonban csak kátyúzásra elég, folyamatosan terítve, csak 1-2 utcát tudnánk kijavítani. Elkezdődött az idősek otthonának akadálymentesítése, az anyagi lehetőségek függvényében tudjuk a munkálatokat végezni. Eddig már elkészült a bejárathoz a rámpa, melyen a kerekesszékkel közlekedők is igénybe tudják venni az intézmény szolgáltatásait. A vizesblokk felújítása is folyamatban van, új burkolatot kap a folyosóval együtt. Az akadálymentesítés ennél az intézménynél az egyik legfontosabb, mivel a legtöbb mozgásában korlátozott ember a szociális szolgálat szolgáltatásait veszi igénybe.

A Gyógycipő Kft.-vel kötött megállapodás keretében az orvosi rendelőben ortopédiai szakrendelés volt az elmúlt hónapban. A vártnál sokkal többen jelentek meg a szakrendelésen, ez is jelzi, milyen fontos, hogy egy ilyen jellegű szakrendelés helyben is elérhető. A jövőben negyedévente szeretnénk a szakrendelést megszervezni, az időpontokról a későbbiekben tájékoztatni fogom Önöket.

A régi Tüzép telep mögötti hulladéklerakó rekultivációja befejeződött. A végleges lezárást a lerakó helyben történő rekultivációjával valósították meg. A lerakóra1,25 mvastagságú földtakarás került, ez kb.29 200 köbméterkülönböző minőségű és összetételű földagyag. A munkálatok végeztével a terület füvesítve lett, az utógondozás az önkormányzat feladata lesz.

Továbbra is problémát jelent, hogy néhányan nem tartják rendben ingatlanjaikat, nem tisztítják meg a gyomoktól, gazoktól. Júniusban felszólítást kaptak azok, akik nem tettek eleget ennek a kötelezettségüknek, az augusztusi ellenőrzés után a Jegyző Úr megtette a további szükséges intézkedéseket. Az önkormányzatnak nem célja a büntetés, azt várjuk el, hogy minden ingatlan tulajdonosa tartsa rendben ingatlanját. Önkényesen nem mehetünk és nem is fogunk senki portájára bemenni füvet vágni, az elhanyagolt porták előtt, viszont levágatjuk a parlagfűvel, gyommal borított területeket.

A temetőben elvégeztük a csapadékvíz elvezetést a ravatalozó melletti területen, ahol sok gondot okozott esős időben a sírok megközelítése. A fa szerkezet mázolása is elkészült a nyár folyamán, ezzel is figyelve a felújított ravatalozó állagmegóvására.

Településünk az idén is részt vett a ,,Te szedd? országos szemétszedési  akcióban. Sajnálatos módon, a külterületi földeken ismét sok illegális szemetet helyeztek el az elmúlt egy évben. Szeretnék köszönetet mondani Lévai Miklós vadászmesternek, aki sok segítséget nyújtott az illegális hulladéklerakók felderítésében. Több helyen találtunk személyes iratokat is, melyekből beazonosíthatóak az illegálisan hulladékot lerakó személyek. A jogi intézkedést az önkormányzat illetékese meg fogja tenni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatását ismertetem azokkal, akiket ez érint: ?Amennyiben Ön termelőföldet használ, kérem, ellenőrizze földhasználati bejelentését, és ha szükséges, teljesítse bejelentési kötelezettségét (földhasználat bejelentése, illetve azonosító adatközlés) 2013. szeptember 30-ig. Ha az egy hektár vagy az alatti terület használatát kívánja bejelenteni, akkor ?Földhasználati bejelentési adatlapot?, míg azonosító adatai bejelentése esetén pedig az ?Azonosító adatközlési adatlapot? kell kitöltenie. A formanyomtatványok letölthetők a www.foldhivatal.hu nyomtatványok menüpontból. Amennyiben kérdése van, az önkormányzattól kérhet segítséget. A zárt kerteket (?szőlők?) nem kell bejelenteni.

A Közösségi Házban tüdőszűrést tartanak az alábbi időpontokban:

Szeptember       19-én:        8-13-ig

20-án:        8-13-ig

23-án:        12-17-ig

24-én:        8-12-ig

A tüdőszűrésről bővebb információt a községben kihelyezett szórólapokon találhatnak.

Hallásproblémája van? Forduljon a hallás szakértőjéhez!

Cégünk, a Victofon Kft. két évtizede tölt be meghatározó szerepet a hallásgondozásban. Szolnokon a város szívében, a Ságvári körúti piaccal szemben található hallásvizsgálóban várják a Victofon szakemberei azokat, akik kíváncsiak a hallásuk állapotára. A hallásvizsgálat mellett beszédértés-vizsgálattal, tympanometriával és hallókészülékek széles választékával állnak a segítőkész audiológus szakasszisztensek az ügyfelek rendelkezésére.

Szakembereink a hallásvizsgálón kívül, egyéb helyszíneken is rendszeresen végeznek lakossági hallásszűrést. A Victofon által szervezett hallásszűrések minden érdeklődő számára teljesen ingyenesek és semmiféle kötelezettséggel nem járnak. A szűrés során az érdeklődő egy fejhallgatót kap, melyen keresztül különböző magasságú hangokat hall. Kézfeltartással kell jeleznie, hogy melyik oldalon hallotta a hangot. A módszer egyszerű, gyors és teljesen fájdalommentes. A szűrés eredménye tájékoztató jellegű és arra szolgál, hogy a résztvevő képet kapjon arról, hogy van-e gond a hallásával. Amennyiben a szűrés eredménye szerint az érdeklődőnek bizonyos szintű halláscsökkenése van, akkor további vizsgálatokat szükséges elvégezni.

A halláscsökkenés manapság sajnos teljesen általános probléma, amellyel foglalkozni kell. Ebben nyújt segítséget Szolnokon a Ságvári körút 8. szám alatt található Victofon hallásvizsgálóban dr.Szabó Károlyfül-orr-gégész, gyermek fül-orr-gégész, audiológus, csecsemő-gyermekgyógyász főorvos, valamint az audiológus szakasszisztensek. A szűrést követő teljes körű hallásvizsgálatot csendes kamrában végzi az audiológus szakasszisztens. A vizsgálat alapján az audiológus és a főorvos felállíthatja a pontos diagnózist, és javaslatot tesz a probléma megoldására.

Kíváncsi rá, milyen a hallása?

Jöjjön el Kőtelekre október 4-én, ahol a Szabadság u. 1/c alatt található Művelődési Házban tartunk ingyenes hallásszűrést 9 és 12 óra között.

Szeretettel várja a Victofon csapata!

 Szeptember 30-án 17.00-kor a Közösségi Házban Közmeghallgatást tartunk!

 Örömmel értesítem Önöket, hogy Községünk sikeresen pályázott az,, Itthon vagy! Magyarország szeretlek!?programra, melynek rendezvényeire szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.


Lovász Tibor polgármester

Kategória: Hírek, események | A közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!