Kőtelek Hírei 2015/1.

 Kőtelek Önkormányzat lapja    2015/1.

Tisztelt Kőteleki Lakosok!

Ismét elkezdődött egy új év, tele tervekkel, reményekkel. Községünk életében is változás következett be, megalakult a Kőteleki Közös Önkormányzati Hivatal, melyet Tiszasüly Község Önkormányzatával hoztunk létre. A közös hivatal jegyzője dr. Varga Zoltán lett, sok sikert kívánok munkájához.
A lakosság még jobb ellátásban fog részesülni, amennyiben majd a későbbiek folyamán az adóügyeket is helyben lehet intézni. A hivatali létszám nem változott, feladatátcsoportosításra kerül sor. A tavasz folyamán a szociális ellátórendszer átalakításra kerül, ennek a finanszírozásról jelenleg nincsenek pontos információk, a feladatok egy része a Járási Hivatalhoz kerül. Lesznek olyan feladatok, melyek helyben maradnak (pl. lakásfenntartási támogatás). A támogatások igényléséről a lakosság a későbbiekben fog tájékoztatást kapni. Decemberben minden támogatásban részesülőhöz kiszállításra került a szociális tűzifa. Az ingyenes házhoz szállítást a GESZ dolgozói és a közfoglalkoztatásban részt vevők végezték, igény szerint a tűzifát behordták az ingatlanokra. Nem kis feladat volt252 köbméterfát széthordani, köszönet a feladatban résztvevőknek. Külön köszönetet szeretnék mondani a Kőteleki Polgárőr Egyesület tagjainak, akik a tűzifa őrzését biztosították.

Jelenleg 34 fő vesz részt a téli közfoglalkoztatás keretében oktatásban, a 62 fő közfoglalkoztatott többsége pedig tüzelőt gyűjt intézményeink fűtéséhez. Márciustól több közfoglalkoztatási programot kívánunk indítani, ugyanis a mezőgazdasági projekt keretében a meglévő4 hektárhomoktövis ültetvényt még 3,3 hektárral kívánjuk bővíteni.

 Az idei évben építeni tervezünk két kocsi állásos tűzoltó garázst, melynek megépülése után tovább tudnánk fejleszteni a helyi Önkéntes Tűzoltó Egyesületet. Januárban megalakult a Kőteleki Önkéntes Mentőcsoport, akik veszélyhelyzet, illetve katasztrófa helyzet esetén tudnak beavatkozni. Az eskütételt követően elméleti és gyakorlati képzésben vett részt a csoport állománya. A mentőcsoport 20 fővel alakult meg, tagjai a helyi Önkéntes Tűzoltó Egyesületből jelentkeztek erre a feladatra. Kívánom, hogy minél kevesebb alkalommal kelljen beavatkozniuk, szükség esetén pedig számítunk munkájukra.

A mentőállomás építése folyamatban van, a jó időnek köszönhetően a kivitelező a tervezettnek megfelelően halad a munkával, a nyár folyamán remélhetőleg már üzemelni fog az állomás. A személyi állományt az Országos Mentő Szolgálat fogja alkalmazni, de szeretném felhívni a figyelmüket, hogy akinek van megfelelő végzettsége az ellátandó feladatokhoz, kérem, jelentkezzen. Jó lenne minél több helyi munkavállalóval feltölteni a személyi állományt.

Befejeződött a közvilágítás korszerűsítése is, új energiatakarékos lámpákra cseréltettük a régieket. Amennyiben meghibásodást észlelnek (nem világít valamelyik közvilágítási lámpa), kérem ezt jelezzék az Önkormányzat titkárságán, mivel a javítást egy új szolgáltató végzi.

Több hónapja visszatérő probléma, hogy rókával találkozhatnak a település belterületén. A vadászoknak jeleztük, hogy mely területeken látható a róka, aminek következtében csapda került kihelyezésre, de az állatot eddig még nem sikerült befogni. Lakott területen nem használhatnak a vadászok lőfegyvert, így nehezebb a róka elejtése. Az utóbbi hetekben két rókát már sikerült a vadászoknak lelőniük a zárt kerteknél, továbbra is figyelik a területet és próbálkoznak a rókák kilövésével.

Folyamatban van az ebek összeírása, amit törvény ír elő. Szeretném eloszlatni azt a szóbeszédet, hogy ebadót akar bevezetni az Önkormányzat, ezért történik az összeírás. Nem tervezzük az ebadó bevezetését, így is sok kóbor kutya található a településen. Az adó bevezetésével még több felelőtlen eb tartó tenné ki kutyáját az utcára.

Szeretném tájékoztatni Önöket, hogy Vajjon László temetőgondnokunk benyújtotta felmondását, más munkahelyre megy. A helyettesítés megoldásán dolgozunk, amint új temetőgondnokot találunk, tájékoztatjuk a lakosságot. Haláleset bekövetkezését kérem, hogy az Önkormányzat titkárságán jelezzék. Kegyeleti szertartás megtartásában nem lesz fennakadás az átmeneti időszakban sem.

FELHÍVÁS!

Az ősszel elkészült temetői buszmegállót 2014. december 26-ra virradóra ismeretlen elkövető(k) megrongálta. Az Önkormányzat 20 000.-Ft nyomravezetői díjat ajánl fel annak aki pontos információt szolgáltat az elkövetőről. Az ügyben a rendőrségi eljárás folyamatban van.

 

EMLÉKEZÉS

2014. decemberben Vonáné Szelindi Sarolta 60 éves korában elhunyt. Saci majd négy évtizeden keresztül volt a Község könyvtárának és Művelődési Házának vezetője. Több generációval szeretette meg az olvasást, szervezte a település kulturális életét, meghatározó alakja volt Községünknek.

Nyugodjon békében!

 

Lovász Tibor polgármester

 

 

 

 

 

 

Kategória: Hírek, események, Közérdekű informácó | A közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!